top of page

Oyun, İnternet, Ekran Bağımlılığı Terapisi

oyun-ekran,telefon-internet-bağımlılığı

Dijital Oyunlar, Sosyal Medya, Telefon, Tablet ve  Ekran Süresini Azaltma Programı

Ergenlik Çağındaki bireylerin, gençlerin ve hatta yetişkinlerin Dijital Oyun, İnternet, Sosyal Medya, Telefon, Ekran, Tablet kullanım sürelerinin altında genellikle psikolojik nedenler, yalnızlık ve boşluk hissi, anlaşılmamak, sosyal kaygılar, düşük özgüven gibi faktörler yatmaktadır. Bireyler bu tip duygusal ihtiyaçlarının giderilmesi ve  içlerindeki bu boşluğu doldurmak için Oyun, Telefon, Ekran gibi oyalayıcı, kullanımı kolay eylemlere başvururlar. Hızlıca sıkıntıyı gideren ve sunduğu ödüllerle kişiyi pekiştiren eylemler beyinde bağımlılık yapma eğilimindedir. Bu haz verici davranış yapıldıkça kişi farkında olmadan bu hazzın bağımlısı olur. 

Bilişsel Davranışçı Terapi Yöntemleri ile, oyun, ekran, internet ve telefon bağımlılığının gerçek nedenleri kişiye fark ettirilerek, yerine koyma tedavisi ile gerçek ve sosyal eylemleri artırarak, bireylerin bu bağımlılıktan kurtulmaları mümkün olabilmektedir.

Oyun, İnternet, Telefon, Ekran Bağımlılığı Terapi Programı toplam 6 seans sürmektedir. Seanslar haftada 1 saat olarak gerçekleştirilir.

Ergen ve gençler ile çalışılırken 2 seans aile ile destekleyici çalışmalar yapılır. Bu seanslarda aile bireylerine, danışana yardımcı olmaları için gerekli tavsiye ve yönlendirmeler yapılır.

Oyun, Ekran, İnternet, Sosyal Medya, Telefon, Tablet gibi bağımlılık yapıcı bu kullanım sürelerinin tedavisinde BDT, DDT, Motivasyonel Görüşme, Mindfulnes, Çözüm Odaklı Terapi gibi bir çok yaklaşım bir arada kullanılır.

Bu terapi sürecini Bağımlılık alanında eğitim almış Psikolog ve Psikolojik Danışmanlar yürütür.

Seanslar Yüz yüze Bireysel, Yüz yüze Online veya Yüz yüze Grup Terapisi şeklinde yapılabilir.

Oyun, İnternet, Telefon Bağımlılığı Terapi Programına Katılan Danışanlar:

- İçlerindeki boşluğu kabul etmeyi öğrenir, hayatlarında neyin eksik, neyin ters gittiği konusunda farkındalık kazanırlar.

-Başlayacakları bu süreç için yüksek derecede motive olurlar.

- Kaygı, stres ve üzüntü veren, sorunlardan kaçma davranışını tetikleyen durumları gerçekçi bir gözle değerlendirirler.

-Kullanım sürelerini kendileri sağlıklı bir şekilde ayarlarlar.

-İrade güçlendirme, oto kontrol, sorumluluk alma gibi sağlıklı beceriler geliştirirler ve başkalarının uyarısı olmadan kullanımlarını kontrol ederler.

-Sosyal ilişkileri ve gerçekçi eylemleri geliştirerek sanal bir dünya yerine gerçek dünya ve çevre ile temas etmeyi deneyimlerler.

-Zaman yönetimi, gevşeme teknikleri, farkındalık çalışmaları gibi teknikleri öğrenirler.

-Çevreleri, arkadaşları ve aileleriyle sağlıklı bir iletişim kurmayı, duygularını rahatça dile getirmeyi ve regüle etmeyi öğrenirler.

-Yerine koymak istedikleri kendilerine iyi gelen gerçek bir geçiş eylemi bulup, zorlanmadan oyun, internet, telefon, sosyal medya, ekran vs. gibi bağımlılık yapan tüm eylemlerini kendi istekleri ile motive olmuş bir şekilde durdurabilirler.

Bağımlılık farkında olmamak ve anı yaşamamak için bilinçli yapılan bir tercihtir. 

bottom of page
google-site-verification=-2RzKIjlO4vUHzrJ3xBDW8Ft3LXVlDC2FtQ-pZqvhWc