top of page

Dijital Oyun Bağımlılığı, Ergenlerde İnternet Bağımlılığı Tedavisi


İnternet, Oyun, Telefon bağımlılığı gibi aşırı teknoloji kullanımının altında bir takım giderilmemiş, Duygusal ve Psikolojik ihtiyaçlar yatmaktadır. Çocuk, ergen, genç ve yetişkinler, gerçek dünyada karşılaştıkları kaygı, stres, yalnızlık, reddedilme, dışlanma, beğenilmeme gibi bir takım olumsuz duygu ve durumlarla baş etmekte zorlanırlar ve kendilerini, onları yargılamayan, koşulsuzca kabul eden, kendi kontrolünde olduğunu sandıkları bir sanal dünyaya girerler.

Duygularını farkında olmadan uzun süre bu şekilde yatıştıran bireyler, kontrolün ellerinde olmadığını, bu dünyadan çıkmaya çalışınca anlarlar. Böylece bir bağımlılık döngüsü oluşmuş olur.

Psikoterapi yöntemlerinden BDT Temelli Yaklaşımlarla, kişilerin bu davranışsal bağımlılık döngüsü kırılabilir ve sağlıklı bir kullanım sağlanabilir.

Bu süreçte aile ve yakınların desteğini sağlamak için onlarla da seanslar yürütülür. Aile ve yakınlar sürece dahil edilerek yeni ve gerçekçi bağlar kurulması amaçlanır.

Bu tip davranışsal bağımlılıklarda, öncelikle kişiler; bağımlı ya da sorunlu gibi etiketlenmemeli, anlayışlı ve kabul eden bir tavırla desteğe yönlendirilmelidirler.

Kişinin kendi isteği ve rızası ile yapılan profesyonel ve bütüncül bir müdahalenin çözümü hızlandıracağı unutulmamalı, zorlamak yerine motive edilmelidirler.

İnternet, oyun, telefon bağımlılığı konusunda Kabile Psikoloji Enstitüsünden destek alabilirsiniz.


bottom of page
google-site-verification=-2RzKIjlO4vUHzrJ3xBDW8Ft3LXVlDC2FtQ-pZqvhWc