top of page

Oyun, İnternet, Telefon, Bilgisayar Bağımlılığı Terapi Programı

Bu terapi programında; ergen, genç ve yetişkinlerin; giderilmemiş psikolojik ve duygusal ihtiyaçları üzerine odaklanılır, Dijital Oyun, İnternet, Telefon, Tablet, Sosyal Medya PC, Ekran Bağımlılığı gibi sorunların altında yatan nedenler keşfedilir. Psikologlar tarafından, Birey ve Ailesi ile bütüncül ve çözüm odaklı bir süreç yürütülür. 

Neden ve Nasıl Oyun, İnternet, Telefon Bağımlısı Oluyoruz?

Son yıllarda özellikler ergenlik dönemindeki bireylerde ve gençlerde görülen ve literatüre geçen bir rahatsızlık olan Dijital Oyun, İnternet, Telefon, Bilgisayar, Tablet, Ekran, Sosyal Medya, Teknoloji Bağımlılığı, kişilerin özellikle sosyal ve nörolojik dengelerini bozmakta. Yapılan araştırmalar; bu tip bağımlılıkların altında, bireylerin anlaşılmama, yalnızlık, düşük özgüven, kimlik bunalımı, sorunlardan kaçış gibi duygusal ve psikolojik nedenler yattığını göstermektedir.

Bu sıkıntılı durumlardan uzaklaşarak kendilerini eğlenceli bir dünyanın içinde bulan bireyler, kısa sürede bu araç gereçlerin ve platformların bağımlısı haline gelmektedir. 

Oyunların verdiği puan, ödül rozet vs. gibi pekiştireçler bireyleri daha fazla kullanmaya teşvik etmekte, beyindeki ödül mekanizmasını devreye sokmaktadır. Her seferinde daha fazla ödülle doymak isteyen beyin, kişiyi kullanmadığı anlarda rahatsız ederek bir takım semptomlar göstermektedir. Bu açıdan bakıldığında zararsız gibi görünen bu kullanım bir süre sonra yıkıcı bir bağımlılığa dönüşmektedir.

Oyun, İnternet, Telefon Bağımlılığı Terapisi Nedir? Süreç Nasıl İşler ?

Olması gerekenden fazla dijital oyun, internet, bilgisayar veya telefon kullanan, sosyal ve gerçek hayattan izole olan, günlük aktivitelerden zevk almayan, ders, okul, sınav, iş başarısı giderek düşen ve bu tip araç gereç ve platformlardan uzak kaldığında gergin, mutsuz, stresli olan bireyler bağımlı olarak değerlendirilir. Bu kişiler ve yakınlarıyla Bağımlılık protokollerine dayalı bir terapi programı başlatılır. Bu terapi yaklaşımında; kişiler hasta gibi değil, zamanı ve günlük yaşamı düzenleme becerilerinde sorun yaşayan sağlıklı bireyler olarak görülür.

Öncelikle; koşulsuz olarak kabul edildikleri, karşılıklı güvenin olduğu bir terapi ilişkisinin içine alınırlar. Burada Terapist, yasaklayıcı, kurallar koyucu, ara bulucu bir otorite figürü değil, Çözüm odaklı araştırma yapan, öncelikle bireyin iyiliğini ve rahatlığını düşünen, onun psikolojik ve duygusal ihtiyaçlarını keşfetmeye çalışan bir danışman rolündedir.

Altta yatan gerçek ihtiyaçlar bulundukça ve terapi sürecinde çalışıldıkça, kişinin kendi oto kontrolünü sağlaması, öğrendiği Bilişsel Davranışçı Terapi Yöntemleri ile Zaman yönetimi, Dürtü kontrolü gibi becerileri geliştirmesi sağlanır.

Aile ve yakınlarla yapılan seanslarda, ergen yada gencin sürecini desteklemeleri için tavsiyeler verilir.

Self Hipnoz ve Mindfulnes Teknikleri öğretilerek, bireylerin zorlanan ve gergin hissedilen anlarda gevşeme ve rahatlama uygulamaları yapmaları sağlanır.

Verilen yaşantısal ve eğlenceli ödevlerle; gerçek hayatla temas etmenin mutluluğunu, sorunlarını akılcı yollardan çözmenin gururunu yaşamaları sağlanır.

Pekiştirme ve Takip seanslarıyla geri dönüşler engellenip, motivasyon ve irade gücü artırma çalışmaları yapılır.

Kabile Psikoloji Enstitüsünde tüm çalışmaları bu alanda deneyimli Psikolog ve Psikolojik Danışmanlar yürütür.

Oyun, İnternet, Telefon, Bilgisayar Bağımlılığı konusunda İzmir merkezdeki ofisimizden yüz yüze veya Tüm Türkiye den Online olarak görüntülü seanslar alabilirsiniz.


#oyunbağımlılığı #internet bağımlılığı #telefon bağımlılığı #bilgisayar bağımlılığı 


 
oyun-internet-telefon-bağımlılığı.jpg
bottom of page
google-site-verification=-2RzKIjlO4vUHzrJ3xBDW8Ft3LXVlDC2FtQ-pZqvhWc